Skara brukshundklubb

Ikväll åkte jag och hundarna tillsammans med Isabella och Nova till Skara brukshundklubb. Eftersom Isabella tävlar med Nova för första gången i nybörjarcupen i Töreboda den 25/4 tyckte vi det var på tiden att träna på en ny klubb med andra hinder. Fast det var mycket folk och hundar, nya hinder och framförallt ny miljö märktes det inte någon skillnad på Nova. Hon var riktigt taggad, och snyggt var det när hon satt grovt lutat framåt i en start och bara väntade på Bellas starttecken. Det gick bra för dem, några missar men det var på svåra ställen i banan.
För Adde gick det också bra. Han var taggad och alert med några småmissar men det tar jag på mig skulden för.
Anja däremot vägrade hoppa! Märklig hund! När ja la pinnen direkt på marken så vågade hon kliva över, sedan hade vi på det lägsta och då vågade hon. Sen hoppade hon som vanligt...
image17

Tävlingsträning

Igår var det tävlingsträning på klubben, det är det varje måndag. Mest är folk där och tränar lydnad och så även jag. Tränade endast "förighet" igår. Framåt, bakåt, vänster och höger vid min sida med nosen åt ett håll, alltså inga svängar. Anledningen till att vi tränade detta var att han alltid släpper blicken från mig två sekunder när vi börjar marschera. Så nu vill jag göra honom uppmärksam på att han inte alltid kan lita på att vi börjar gå rakt fram, jag kan även backa eller gå åt någon sida. Förhoppningsvis blir han då mer uppmärksam i starten.

Försökte med upplet i skogen. Sist gick det ju åt skogen så nu skulle vi reda ut det. Men jag klarade faktist inte det, även denna gången sprang han ut till föremålet och stannade och nosade. Jag ropar och springer åt andra hållet varje gång för att han ska få upp farten tillbaka men han tycks inte bry sig när det är upplet, verkar veta om att "hon lämnar mig ändå inte här". Och det stämmer ju! Kommer han inte när jag sprungit ett bra tag så vänder jag ju om och kollar vad fasen han håller på med! Nästa gång ska jag inte vara så dum, jag ska fortsätta springa, lämna honom i skogen, om jag så måste springa en kilometer så ska jag inte låta honom vinna!

Aktiveringskurs

På söndagar går jag och Adde aktiveringskurs. Vi har gått både lydnad, spår och agilitykurser men tyckte ändå det kunde vara kul att komma ut på kurs. Man lär ju sig alltid något och kan vara kul att träffa nytt folk att träna med.
I går var första kurstillfället. Vi kollade hundarnas föremålsintresse och sedan gjorde vi första steget i upplet.
Lekte intensivt med hunden och leksak en sträcka på 10m, lämnade leksaken och tog med sig hunden tillbaka, vände upp och när hunden hade koll på leksaken 10 m bort sa vi "leta" och släppte hunden, berömde när hunden greppade och kallade in.
Några hade problem med föremålsintresset, men många hade problem med själva inkallningen och att hunden skall lämna tillbaka leksaken. Eftersom jag tränar upplet med Adde så var självförtroendet på topp och detta var en alldeles för "lätt" övning för oss, men ack så fel!!! Adde sprang som en tok ut och tog föremålet, släppte föremålet, nosade och PISSA!!!
image16
Adde pissar!
Alla skrattade och fy vad jag skämdes! Efter att ha nosat lite till kommer han till mig jättelycklig, fast lunkandes utan föremål med sig... Så nu vet vi vad vi ska träna på, miljöer! Tyckte vi varierade oss bra på olika skogar men här fick vi beviset. Fast miljöträning kan man aldrig få för mycket av!
image10
Jag och Adde

helgen på klubben

I lördags samlades hela agilitygänget och tränade ihop. Byggde ingen bana utan hade olika kombinationer. Tränade mycket kontaktfält eftersom de inte var med oss i ridhuset under vinterträningen. De sitter fortfarande, Adde stannar så fint fast att jag fortsätter springa framåt.
image8Adde på gungans kontaktfält
Tolv hundar var med denna gång, alla kunde tyvär inte komma, men väl många ändå. Kurserna på klubben har startat, fyra kurser hölls idag plus vi i agilityn som var och tränade, parkeringen var full! Tog en del bilder under dagen. Mest på agilityn men även på de andra som går kurser.



Pappa går grundkurs med min lilla. Tyckte att han behövde lära sig mer om hund eftersom han har en hundtok till dotter. De skötte sig väl på kursen och hade till och med fått viskat till sig att de var kursens bästa deltagare, kontakten var kanon. Ja, det är väl bara att ta åt sig äran eftersom jag tränat både pappa och Anja=) Jag kan lova att jag mer än gärna vill gå till planen där deras kurs håller till och kommentera pappa och justera allt han gör med Anja. Tur att alla är där direkt och slår mig på fingrarna, annars hade inte pappa haft det lätt med mig!

image9Pappa Göran och Anja


freestyle, agility och harjakt


Gårdagens projekt var att börja lära Adde att -backa ut-vända sig om ett halv varv-backa in. Backningen kan han sen tidigare, men just vändningen var det svåraste! Funderade på om jag skulle lära in tricket baklänges och lära in "back in" först. Alltså ställa honom på avstånd, vänd bortåt och sedan be honom att backa mot mig utan att vända sig om. Vilket som, så blev det att jag bara övade att han skulle vända sig ett halv varv på mitt "vänd". Detta tycker jag gick riktigt bra, med hjälp av handen. Detta fungerar nog bäst för oss. Någon som har något annat sätt?


På jobbet var allt lugnt, nja, nästan, en kalv hade kommit inatt och när det var dags för mjölkning blinkade hela gropen rött. Lyckades inte fixa gropen efter många om och men, men hoppas att det är bort tills imorgon (dygnsskiftet nollställer gropen).

image9
Jag mjölkar i gropen


Efter jobbet åkte jag och Bella med hundarna till BRK. Agility hade vi i planerna och så blev det också. Bella med Nova gör sin tävlingsdebut i nybörjarcupen den 25/4, så vi insåg att vi behöver nog åka och träna lite nu innan alla kurser tar över alla hinder och planer. Gick kanon för dem, lite svårigheter i slalom men det kommer. Adde gick också fint, körde motivationsbana med honom det allra sista och det är nog vad han behöver. Anja fick hoppa lite och klättra på A-hindret. Det sista skulle hon få prova säcken som Bella höll upp till en tunnel men Anja tvärvägrade. Bytte säcken mot en tunnel, men även den lika hemsk! Tunnlar som Anja sprungit runt, runt i innan var ikväll hemskt farligt enligt henne!
image11
Isabella och Nova i slalom (skymning)




Imorses förgyllde hundarna min dag (det gör de varje dag men idag väldigt mycket extra). På morgonpromenaden genade vi över åkern, busade med leksak så hundarna var extra taggade. 15 meter bort från mig så springer Anja på en hare som legat och tryckt. Haren sätter full fart och så gör Anja också! Normalt brukar jag kunna bryta Anja i jakt men när hon nu ligger en meter bakom haren är det bara för mig att inse att jag är chanslös hur mycket jag än skriker. Istället riktar jag all min energi på att se till så att inte Adde hakar på haren och Anja. Ryter till allt jag orkar på Adde när han spänner sig för att springa efter. Adde stannar upp, och så gör även Anja! Båda hundarna kommer till mig lite ofrivilligt och där står jag, stum. Glädjen som spred sig inom mig är obeskrivbar. Att Anja tvärnitade och vände känns toppen, men det som känns bäst är ändå att Adde inte stack (fast han bara stod 5 meter från mig). Adde är vad man annars ser som ett "hopplöst" fall när det gäller jakt. Fast idag tyckte jag mig skymta ljuset i tunneln.

RSS 2.0